top of page

KäPalle 10. sija Crowne Plaza Elite Cupista

KäPa 04 United nappasi 10. sijan Kööpenhaminassa 24.-26.8.2018 pelatusta Crowne Plaza Elite Cupista. Turnaukseen oli kerääntynyt runsas joukko U15-ikäluokan pohjoismaisia kärkijoukkueita (esim. Malmö FF, IFK Göteborg, Brommapojkarna, Nordsjaelland, FC Midtjylland ja HJK) sekä valikoima muita huippuryhmiä ympäri maailmaa (mm. Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Yokohama Marinos ja Manchester United).

KäPa saapui turnauspaikalle jo avausottelua edeltävän päivän iltana. Pelit pelattiin Kastrupissa Kööpenhaminan ulkopuolella, aivan lentokentän lähettyvillä. Etäisyydet lentokentän, hotellin ja pelikenttien välillä olivat lyhyet, joten siirtymiset oli mahdollista tehdä kävellen. Tavaroiden kuljettamista varten oli kuitenkin varattu myös yksi minibussi.

Perjantaiaamuna joukkue heräsi sateeseen, joka onneksi oli jo laantumaan päin. Hotellin mainion aamupalan jälkeen oli aika lähteä tutustumaan turnauskenttiin ja vetämään kevyet valmistavat treenit ennen illan ensimmäistä ottelua.

Kentät olivat tanskalaiseen tyyliin erinomaisesa kunnossa. Nurmikentät olivat tasaisia ja hyvin leikattuja. Treenikentän tekonurmi oli puolestaan juuri asennettu ja moderneinta mallia. Koska sadekin oli juuri lakannut, joukkue pääsi verryttelemään jäseniään ja hakemaan pelivirettä ihanteellisissa olosuhteissa. Kentän toisessa päädyssä turnauksen toinen suomalaisjoukkue, HJK oli jo hyvässä vauhdissa omissa aamutreeneissään.

Treenien ja lounaan jälkeen KäPa vetäytyi hotellille lepäämään ja keskittymään avausotteluun Juutinrauman sillan toiselta puolelta Kööpenhaminaan matkustanutta Malmö FF:ää vastaan. Joukkueiden edellisestä kohtaamisesta oli ehtinyt kulua jo vuosia, eikä aikoinaan pienellä kentällä Tukholman talvisessa tihkusateessa koettu rökäletappio varmasti enää kummitellut poikien mielessä. Päinvastoin KäPa lähti matsiin ennakkoluulottomasti ja otti pelin hallintaansa heti alusta alkaen.

Ottelua edeltävässä palaverissa Jesse oli käynyt läpi pelinavaamisen sekä korkean ja kovan prässin alta pois pelaamisen keinoja. Tärkeää oli pitää pallollisena pää kylmänä ja pallottomana antaa nopea tuki ja tarjota syöttösuuntia paitsi seuraavaan linjaan myös tarvittaessa sivuttain samassa linjassa. Malmö ei kuitenkaan lähtenyt prässäämään kovinkaan kovaa ottelun alussa, vaan KäPa sai avata peliään rauhassa.

KäPan vahva alku tuotti nopeasti myös maalipaikkoja. Heti pelin viidennellä minuutilla Jesse pääsi harhauttelemaan vaarallisesti vastustajan boksissa, minkä jälkeen pallo pomppasi hieman onnekkaasti Mariukselle, joka tälläsi tarkan vedon aivan vasemman tolpan juureen. Koko joukkueen rynnätessä kulmalipulle juhlimaan saattoi lähes nähdä turnausjännityksen karisevan Kastrupin nurmelle.

Maalin jälkeen KäPan hyvä ote jatkui. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt enempää. Malmö puolestaan sai vähitellen tehoa pallonsiirtelyynsä, ja kun 04U passivoitui, ruotsalaiset pääsivät hallitsemaan pallon lisäksi myös peliä ja saivat jopa muutaman maalipaikan. Puoliajalle mentiin kuitenkin suomalaisjohdossa.

Toiselle puoliajalle KäPa tuli jälleen terävämmin. Ottelu näytti olevan hyvin hallussa, kunnes Samuelille tuomittiin punainen kortti vastustajan jalan päälle tallaamisesta. Tämä luonnollisesti vaikeutti 04U:n peliä huomattavasti. Pallonhallinta siirtyi lähes täysin Malmölle, mutta kovin vaarallisia tilanteita se ei saanut aikaan. Ainoastaan yksi kookas ja nopea hyökkääjä aiheutti harmaita hiuksia KäPa-puolustukselle.

Alivoimasta huolimatta KäPa sai luotua jopa muutaman paikan lisämaalien tekemiseen. Esimerkiksi Onni pääsi yrittämään kertaalleen lähietäisyydeltä, mutta ilman tulosta. Kymmenen minuttia ennen täyttä aikaa Jesse vaihtoi Matiaksen laidalle Mariuksen tilalle tuomaan energiaa ja voimaa puolustustaisteluun. KäPan puolustuslinjassa Oscar, Ture, Urho ja OskariH yhdessä puolustuslinjaa keskikentän keskustassa suojelleiden Ukon ja Jessen kanssa saikin pidettyä pitkään ruotsalaishyökkäykset kurissa. Ottelu oli jatkunut jo reilusti lisäajan puolelle, kun Malmö hieman yllättäen tasoitti pelin. Pian sen jälkeen tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi tasalukemiin 1-1.

Turhautuminen kevyesti tuomittuun punaiseeen korttiin ja vastustajan lisäajan tasoitukseen oli päästä vallalle joukkueessa, mutta loppuverryttelyn ja illallisen jälkeen tieto siitä, että pääsy mitalipeleihin oli edelleen joukkueen omissa käsissä rauhoitti tilanteen. Toki jatkoonmeneminen vaatisi nyt voitot molemmista jäljellä olevista otteluista.

Seuraavana aamuna 04U oli jo täysin fokusoitunut otteluun Lyngbytä vastaan. Aamulenkin ja aamiaisen jälkeen matka johti kohti turnauspaikan tekonurmikenttää. Tunnelmaa kohotti entisestään turnausjärjestäjiltä saatu tieto Samuelin pelikiellon perumisesta. Joukkue oli iskussa ja valmis ratkaiseviin viimeisiin lohkopeleihin.

Hyvä valmistautuminen ja henkinen latautuminen tuotti tulosta. Omassa avauspelissään lohkon ennakkosuosikki Yokohaman voittanut Lyngby oli äärimmäisen vaarallinen, mutta KäPan puolustus Urhon johdolla kesti alun rynnistyksen. Erityisesti OskariH juoksi ja taisteli Lyngbyn nopean laitahyökkääjän pimentoon.

KäPa onnistui myös hyökkäyssuuntaan mainiosti. Ottelun alussa Samuel sai useamman hyvän vastahyökkäystilanteen, mutta Lyngbyn maalivahti venyi maalillaan loistopelastuksiin. Näin ensimmäinen puoliaika jäi maalittomaksi.

Toisella jaksolla KäPa jatkoi hyvää peliään luoden lukuisia maalipaikkoja. Uurastus palkittiin toisen puoliajan seitsemännellä minuutilla, kun OskariH nousi vahvasti tukemaan hyökkäystä ja sai syötettyä poikittain aivan vapaana boksissa olleelle Jesselle. Jessen kylmähermoinen sijoitus maalivahdin tulokulmaan oli kuin suoraan oppikirjasta. Lyngbyn selvästä pallonhallinnasta huolimatta KäPa siirtyi ansaittuun 1-0-johtoon.

Ottelun loppua kohti Lyngby lisäsi painetta KäPan maalilla, ja Luka joutui torjumaan muutaman pahan vedon. Kun tuomari sitten määräsi vielä pelitapahtumiin nähden käsittämättömät viisi minuuttia lisäaikaa, tunnelmat KäPa-leirissä alkoivat jälleen kuumentua. Ei kai vaan edellisen ottelun viimehetken romahdus toistuisi?

Lopulta tuomari kuitenkin puhalsi pilliinsä kellon näyttäessä yli kuusi ja puoli minuuttia lisäaikaa, eivätkä tanskalaiset olleet pystyneet hyödyntämään lopun maalinedusmylläkkäänsä. Tiivis ja keskittynyt koko joukkueen puolustustyö palkittiin komealla voitolla, ja KäPa otti ottelusta arvokkaat kolme pistettä. Näin illan viimeiseen lohkopeliin japanilaista Yokohama Marinosia vastaan päästiin valmistautumaan ihanteellisista lähtöasetelmista. Mitalipelit kivikovassa kv-turnauksessa olivat yhden voiton päässä!

KäPa vetäytyi jälleen pelin jälkeen hotellille lepäämään. Useampikin pelaaja oli kylmähoidon tarpeessa, ja nekin, jotka eivät olleet saaneet iskuja, käyttivät pelien välisen ajan keskittymiseen ja valmistautumiseen.

Pian oli kuitenkin jälleen aika kokoontua ottelupalaveriin kuulemaan valmennuksen näkemyksiä Yokohamasta vastustajana. Yokohaman tiedettiin voittaneen juuri viikkoa aiemmin kovan kansainvälisen turnauksen Moskovassa ja olevan maan kärkijoukkue U15-ikäluokassa. Odotettavissa oli armoton taistelu, sillä myös Yokohama tarvitsisi pisteitä edetäkseen mitalipelehin.

Yokohaman pelityyli oli aiemmissa peleissä perustunut korkeaan prässiin. Valmennuksen mukaan tiloja saattaisi kuitenkin löytyä ensimmäisen prässilinjan ja puolustuslinjan välistä, jossa japanilaisilla oli vain yksi puolustava keskikenttäpelaaja. Sinne täytyisi siis päästä etenemään joko maalivahdin tai puolustajien puolipitkillä avauksilla. Tämän jälkeen Samirin, Samuelin ja Jessen nopeus kyllä riitäisi haastamaan Yokohaman puolustuslinjaa.

Viimeistä lohkopeliä ennen sade Kööpenhaminassa yltyi rankaksi. Valmennus veti joukkueelle alkujumppaa kopin puolella lykäten ulos siirtymistä, kunnes oli aika siirtyä sateen kastelemalle nurmelle hekemaan viimeistä tuntumaa liukkaaseen pelialustaan. Alkuverryttelyn jälkeen joukkue kokoontui kosteudesta höyryävänä kentän laidalle pystytettyn huoltotelttaan. Tunnelma oli jännittynyt, mutta luottavainen.

Ottelu alkoi odotetusti Yokohaman hurjalla prässillä. KäPalla oli suuria vaikeuksia omassa pelinavauksessaan, ja pallo menetettiin toistuvasti vaarallisilla alueilla. Pallon saadessaan japanilaiset pääsivät esittelemään suvereenia potkutekniikkaansa ja saumatonta joukkuepeliään. Keskikentän nopeat kombinaatiot ja millintarkat pitkät syötöt pistivät käpyläläiset juoksemaan pallon perässä. Ottelun viidennellä minuutilla Yokohaman alkurynnistys palkittiin komealla maalilla, kun japanilaisten liukas laituri upotti kovan laukauksen vastustamattomasti Lukan taakse.

Maalin jälkeen japanilaiset hellittivät hieman prässiään, ja KäPakin sai vihdoin oman pelinsä raiteilleen. OskariH pääsi muutaman kerran nousemaan vaarallisesti laitapakin tontilta tukemaan hyökkäyksiä, Onni kiemurteli vasemmalta laidalta kohti laukaisupaikkoja ja Jesse sai hyviä riistoja keskialueella. Viimeiset syötöt eivät kuitenkaan napsuneet kostealla nurmella riittävän tarkasti kohdalleen, ja kun vetopaikoille päästiin, ruuti oli märkää, eikä osumia syntynyt. Myös kulmapotkuista KäPa sai rakennettua muutaman mylläkän Yokohaman maalille, mutta tulosta ei saatu aikaan.

Puoliajan lopulla KäPa menetti taas otteensa. Kaksinkampailut ja kakkospallot alkoivat mennä jälleen suuremmalla prosentilla japanilaisille. Tauolla valmennus otti Samirin vaihtoon ja nosti Jessen kymppipaikalle, jotta takaa-ajoon saataisiin puhtia. Samalla Joonas siirtyi keskikentälle ja vaihdosta sisään tullut Oscar otti tutun paikkansa laitapuolustajana.

Vaihdoista huolimatta toinenkin puoliaika alkoi KäPan kannalta synkästi. Yokohama prässäsi jälleen rajusti ja pääsi läpiajoon vasemmalta laidalta. Varma sijoitus vei japanilaiset jo 2-0-johtoon, kun vain kaksi minuuttia toista jaksoa oli pelattu.

Vähitellen KäPa sai taas kiriään käynnistettyä, mutta aika tuntui loppuvan kesken. KäPa hyökkäsi pelin loppua kohti yhä suuremmalla riskillä, yritti kaikkensa ja saikin luotua maalipaikkoja. Lähimpänä onnistumista oli Ukko, jonka komea kaukoveto jysähti voimalla ylärimaan. Yokohaman maalivahti esitti myös huimia torjuntoja. Erityisesti fysiikan lakeja uhmaava tiikerinloikka Jessen laukauksen poimimiseksi aivan yläkulmasta ei varmasti jättänyt ketään katsomossa kylmäksi.

Ottelun loppulukemat 2-0 Yokohama Marinosille kuvasivat lopulta varsin osuvasti pelin tapahtumia. Toki KäPallakin oli omat paikkansa, mutta parempi joukkue voitti ja eteni välieriin Atletico Madridia vastaan. Kaatosade alleviivasi 04 Unitedin poikien syvää pettymystä, kun joukkue romahti mitalipelien kynnykseltä pelaamaan viimeisessä ottelussa sijoista 9-10.

Joukkue siirtyi vaisuissa tunnelmissa syömään ja hotellille kuivattelemaan läpimärkiä pelikamoja. Iltaa kohti tappion pettymys kuitenkin haihtui, ja läpi viikonlopun kuljetuksista, välipaloista ja huollosta vastannut Peter piristi poikia vielä retkellä lähikauppaan tuliaisshoppailuille.

Sunnuntain ohjelmassa KäPa 04 Unitedilla oli ensin aamukävely ja aamiainen, ja sen jälkeen 05 Unitedin kannustaminen heidän viimeisessä U14-sarjan sijoitusottelussa. Nuoremmat käpalaiset hoitivatkin oman osuutensa tyylikkäästi peittoamalla IFK Norrköpingin suvereenisti lukemin 4-1.

Lounaan jälkeen päästiin seuraamaan U15-sarjan välieriä. Yokohama oli omassa ottelussaan ylivoimainen Atletico Madridia vastaan. Kolme nopeaa maalia ottelun alussa löivät madridilaisille luun kurkkuun, eikä espanjalaisia auttanut toisen puoliajan kavennus hienolla vapaapotkulla ja kova taklauspeli, vaan loppunumerot 4-1 kertoivat kaiken Yokohama Marinosin laadusta ja ylivoimasta ottelussa.

Toisessa välierässä Borussia Dortmund hallitsi kenttätapahtumia FC Midtjyllandia vastaan, mutta hävisi silti numeroin 1-0. Saksalaisilla oli ottelussa useita läpiajoja ja muita loistavia tekopaikkoja, mutta tällä kertaa he eivät vain saaneet palloa maaliin. Tanskalaiset sen sijaan olivat viimeistelyssään kliinisiä ja tekivät lähes ainoasta paikastaan ottelun ainoan maalin ja pääsivät näin kotiyleisön riemuksi finaaliin.

KäPan viimeinen peli sijasta 10 tanskalaista AGF:ää (Arhus Gymnastikforening) alkoi tasaisissa merkeissä. Avaukseen nostettu Altti antoi keskikentältä hyviä passeja Jesselle ja Samirille hyökkäykseen ja Onnille ja Matiakselle laidoille, mutta 04U:n viimeistely oli edelleen tahmeaa. Myös vastustajalla oli taitavia ja nopeita pelaajia, mutta Ture, Urho, Otso ja Oscar KäPan puolustuksessa saivat pidettyä heidät hyvin aisoissa.

Ottelun vanhetessa KäPa sai rakennettua yhä enemmän tekopaikkoja ja pääsi myös pallonhallinnalla mitaten aavistuksen niskanpäälle ottelussa. Maaleja ei kuitenkaan nähty.

Toiselle jaksolle valmennus vaihtoi Luqmaanin, Samuelin ja Mariuksen hyökkäykseen, ja KäPa saikin heti lisää virtaa hyökkäyspeliinsä. Kesken KäPan hyvän jakson OskariH joutui kuitenkin rikkomaan AGF:n liukasta hyökkääjää rangaistusalueen sisällä, ja tuomari vihelsi armotta pallon pilkulle. Luka otti kuitenkin äärettömän tärkeän kopin ja piti KäPan pelissä mukana.

Toisen puoliajan loppua kohti pelin hallinta kääntyi vähitellen AGF:lle. Mitään erityisen vaarallista tanskalaiset eivät kuitenkaan saaneet aikaan. Ottelu oli jo lisäajalla ja rangaistuspotkukilpailu näytti todennäköiseltä, kun OskariH joutui toistamiseen boksissa vaikeuksiin vikkelän AGF-kärjen kanssa. Tuomari otti jälleen ison roolin ja tuomitsi pallon pilkulle aivan ottelun loppusekunneilla.

Valitettavasti Luka ei enää pystynyt pelastamaan 04U:ta torjunnalla, vaan pallo löysi tiensä maaliin. Niin 04 Unitedille jäi turnauksen viimeisestä pelistä käteen tappio ja sija 10. Tappio niskassaan joukkue siirtyi suihkuun. Jesse piti pojille puheen kerraten turnauksen antia, minkä jälkeen oli aika huuhtoa pettymyksen katkera kalkki alas cokiksella, herkutella hot dogeilla ja seurata turnauksen finaalia.

Aiempien pelien perusteella Yokohama Marinos oli loppuottelun selvä suosikki. Japanilaiset luottivat laajaan pelaajamateriaalinsa, sillä välierässä loistaneesta avauskokoonpanosta oli vaihdettu liki puolet finaaliin Midtjyllandia vastaan. Hieman ylimielisyydeltäkin haiskahtanut ratkaisu taisi hieman kostautua japanilaisille, sillä Midtjylland sai otteluun salama-alun ja meni johtoon, kun vain muutama minuutti oli ehditty pelata.

Midtjylland pelasi tutulla kollektiiviseen prässiin ja kurinalaiseen puolustuspelaamiseen perustuvalla tyylillään juoksukilometrejä säästämättä. Aina pallon saadessaa tanskalaiset käänsivät pelin suunnan välittömästi ylöspäin hyökäten suoraviivaisesti kohti vastustajan maalia.

Myös Midtjyllandin toinen maali syntyi prässin seurauksena, kun japanilaisten puolustaja sortui harhasyöttöön omalla alueella. 2-0-tilanteessa Yokohama alkoi vihdoin saada omaa peliään rullaamaan, mutta ei näyttänyt missään vaiheessa niin suvereenilta kuin välierässä Atletico Madridia vastaan.

Toisella puoliajalla japanilaiset tekivät vaihtoja ja saivat pelin yhä selvemmin hallintaansa. Midtjylland joutui puolustuskannalle ja rikkomaan jatkuvasti Yokohaman vikkeliä taitohyökkääjiä. Japanilaisten kavennus tuli kuitenkin liian myöhään, eikä tasoitusta koskaan ehditty nähdä, vaan Midtjylland vei turnausvoiton lukemin 2-1.

Finaalin jälkeen KäPa ja HJK siirtyivät kävellen yhdessä turnauspaikalta lentokentälle. Matkalaukkujen luovutus sujui nopeasti, koska turnausjärjestäjät olivat ystävällisesti varanneet Norwegianin lähtöselvityksestä oman tiskin turnauksen joukkueille. Niinpä pojilla oli vielä hyvin aikaa syödä yhdessä ja tehdä viimeiset ostokset ennen myöhäistä lentoa kohti Helsinkiä.

Matkalla kotiin allekirjoittaneella oli aikaa pohtia Crowne Plaza Elite Cupin antia KäPan kannalta. Tuloksellisesti turnaus oli toki pettymys. Kuten monesti ennenkin, mitalipelit olivat lähellä, mutta jäivät kuitenkin saavuttamatta. Toisaalta joukkue pystyi kamppailemaan tasaväkisesti kaikkien vastustajien kanssa. Tanskalainen juniorifutis näyttäytyi laajalti kovatasoisena, mutta ei kuitenkaan suomalaisesta näkökulmasta tavoittamattomana. Kaikki ruotsalaiset joukkueet puolestaan jäivät turnauksessa KäPan ja HJK:n taakse.

Turnauksen neljä parasta joukkuetta Midtjylland, Yokohama Marinos, Atletico Madrid ja Borussia Dortmund ovat KäPalle tuttuja vastustajia. Kaikkia niitä vastaan on pelattu tasaisia otteluja, ja Midtjylland ja Dortmund on jopa onnistuttu voittamaan. Tämänkertaisten pelien perusteella voidaan todeta, että maailman tämän ikäluokan huippuakatemiat eivät ainakaan vielä ole karanneet kovin kauas siitä, missä KäPassa mennään yksilö- ja joukkuetasolla.